Pączki hiszpańskie

środa, 26 lutego 2014



Jutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były to moje ulubione. Delikatne w smaku, puszyste w środku i z dużą ilością lukru. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nazywają się hiszpańskie? Bo przecież w Hiszpanii próżno ich szukać. Jak ktoś zna odpowiedź, to proszę o nią w komentarzu :). Korzystałem z przepisu dostępnego na Moich Wypiekach. Wyszły pyszne!

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wodę zagotować w garnku z masłem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę. Gotować, mieszając energicznie aż do momentu, kiedy ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto miksować razem z jajami, dodając je jedno po drugim. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką. Na papierze do pieczenia, zawczasu posmarowanym olejem, wyciskać okręgi z ciasta o średnicy 6-8 cm. Wyciąć kwadraty z papieru z naszymi pączkami.

Olej rozgrzać w rondlu do 180 stopni. Wrzucać na niego po kilka pączków z papierem do góry. Gdy po zanurzeniu papier odejdzie, usunąć go. Pączki smażyć z każdej strony 4-5 minut. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. 


Glazura:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 lub 3 łyżki gorącej wody

Składniki na glazurę utrzeć w misie i dekorować nią pączki. Smacznego!




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Nazywaja sie paczki hiszpanskie bo to nic innego jak churros - tylko ksztalt inny. W Hiszpanii pelno tego na kazdym rogu wlasciwie. Popularne rowniez w Brazylii i Turcji. Za granica sa bez lukru ale za to opsypane cukrem i cynamonem. Najelpeij jak sie je macza w rotopionej czekoladzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, masz rację, że pewnie nazwa wzięła się od słynnych churros. W końcu robi się je w identyczny sposób. Nie wiem w sumie dlaczego jakoś naszych pączków z nimi nigdy nie utożsamiałem. Dziękuję za komentarz i przybliżenie ich rodowodu. Pozdrawiam! :)

      Usuń