Tort tiramisu

piątek, 28 lutego 2014



Tort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).
Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.


Składniki na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać by masa się nie zważyła (polecam miksowanie na małych obrotach). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić. Dodać do masy waz z cukrem pudrem. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.


Do nasączenia:
  • 150 ml dobrego espresso
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 100 ml amaretto (lub innego likieru)

Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem.


Do posypania i dekoracji:
  • kakao lub starta czekolada
  • rurki waflowe

Przygotowanie:

Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe!


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

11 komentarze

  1. Wspaniały ten torcik. Wygląda obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :).
      Oczywiście zajrzę.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. jak wyglądał po przekrojeniu? Nie rozpływał się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie rozpływał się.
      (Już zaktualizowałem wpis o zdjęcie po przekrojeniu).

      Usuń
  3. jest bardzo szybki w wykonaniu ,a do tego wygląda i smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, w taki razie bardzo mi z tego powodu miło :)

      Usuń
  4. Jest bardzo prosty w wykonaniu,a do tego samakuje i wygląda wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń