Tort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).
Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- 50 g cukru pudru
Do nasączenia:
- 150 ml dobrego espresso
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 100 ml amaretto (lub innego likieru)
Do posypania i dekoracji:
- kakao lub starta czekolada
- rurki waflowe
Przygotowanie:
11 komentarzy
Wspaniały ten torcik. Wygląda obłędnie.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję za miłe słowa :).
Oczywiście zajrzę.
Pozdrawiam!
jak wyglądał po przekrojeniu? Nie rozpływał się?
Nie, nie rozpływał się.
(Już zaktualizowałem wpis o zdjęcie po przekrojeniu).
piękny!
Dziękuję! 🙂
Bardzo smakowicie wygląda 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
jest bardzo szybki w wykonaniu ,a do tego wygląda i smakuje wyśmienicie
Super, w taki razie bardzo mi z tego powodu miło 🙂
Jest bardzo prosty w wykonaniu,a do tego samakuje i wygląda wyśmienicie