Uwielbiam jajka zapiekane na miękko w kokilach. Wystarczy dodać ulubioną wędlinę, pomidory, trochę sera, a następnie wstawić na kilka minut do piekarnika i gotowe! To doskonała forma na przygotowanie prostego śniadania o nieco odmiennej formie. Tym razem pomyślałem, czemu by nie wykorzystać kromek pieczywa tostowego jako jadalnych „kokili”. Inspiracją do tego była dla mnie francuska kanapka Croque Madame, a właściwie jej dekonstrukcja. 😉 Wyszło znakomicie. Co więcej, danie można wykonać w formach na muffiny, wykonując za jednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny lub znajomych. Jajka w chlebowych kokilach to ekspresowe śniadanie dla każdego. Które szczególnie polecam, gdy znudzi się Wam na przykład poczciwa jajecznica. 😉
SKŁADNIKI
- 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
- 6 średnich jajek (rozmiar M)
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, jamón serrano lub parmeńskiej
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka tartego parmezanu lub Grana Padano
- 1 łodyga szczypiorku
- łyżka masła
- pieprz
- sól morska
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik podgrzej do 180°C. Pieczywo tostowe delikatnie rozwałkuj wałkiem, aby je spłaszczyć. Następnie posmaruj z 1 strony roztopionym masłem. Kokile lub foremkę na również muffiny posmaruj.
- Każdą kromkę umieść w osobnej kokili lub otworze foremki posmarowaną stroną do środka, robiąc miejsce na nadzienie (z chleba tworzymy swego rodzaju studzienkę). Chleb zapiecz w piekarniku przez ok. 3 minuty (ułatwia to późniejsze wyciągnięcie z formy). Foremkę wyciągnij na moment.
- Szynkę pokrój w kostkę, zaś pomidorki na ćwiartki w plastry. Składniki umieść na zapieczonym chlebie.
- Do każdego otworu wbij jajko. Dopraw solą oraz pieprzem i posyp tartym parmezanem. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 6-8 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
- Po wyjęciu z piekarnika chlebowe kokile delikatnie wyciągnij, a jajka posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.
4 komentarze
Świetne!
Dziękuję!
Wymarzone sniadanko <3
Jadlabym 😀 ( i pewnie szybko bym sie uzaleznila ze wzgledu na prosciutto, parmezan i lekko sciete zotko) 😀
Cieszę się, że znalazło Twoje uznanie :).
Tak, to prawda, ma silne właściwości uzależniające :D.