Konfitura z czerwonej cebuli

wtorek, 25 marca 2014


Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzić ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Mój przepis jest dość wytrawny, o delikatnym słodkim akcencie. Jeżeli wolisz bardziej słodką konfiturę, to dodaj nieco więcej cukru.


*

SKŁADNIKI

na 1 słoiczek konfitury

  • 500 g czerwonej cebuli (po obraniu)
  • 100 g cukru
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon)
  • 50 ml octu winnego (ja używam rosso lub jabłkowego)
*

PRZYGOTOWANIE


Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzucić do rondla. Zasyp cukrem i zalej winem oraz octem. Gotuj na małym ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniesz żądaną gęstość. Przechowuj w lodówce w słoiku lub pasteryzuj i umieścić w domowej spiżarni. Cukier zawarty w konfiturze może po jakimś czasie ulec krystalizacji; wtedy należy ją nieco podgrzać przed podaniem.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. o ciekawe pierwszy raz taką widzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że udało mi się pokazać Tobie coś nowego :).

      Usuń
  2. Zawsze chciałam spróbować, jakoś nie wpadłam, żeby zrobić samodzielnie. Zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń