3,1K
Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzić ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Mój przepis jest dość wytrawny, o delikatnym słodkim akcencie. Jeżeli wolisz bardziej słodką konfiturę, to dodaj nieco więcej cukru.
Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzić ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Mój przepis jest dość wytrawny, o delikatnym słodkim akcencie. Jeżeli wolisz bardziej słodką konfiturę, to dodaj nieco więcej cukru.
SKŁADNIKI
- 500 g czerwonej cebuli (po obraniu)
- 100 g cukru
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon)
- 50 ml octu winnego (ja używam rosso lub jabłkowego)
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzucić do rondla. Zasyp cukrem i zalej winem oraz octem. Gotuj na małym ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniesz żądaną gęstość.
- Przechowuj w lodówce w słoiku lub pasteryzuj i umieścić w domowej spiżarni. Cukier zawarty w konfiturze może po jakimś czasie ulec krystalizacji; wtedy należy ją nieco podgrzać przed podaniem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
8 komentarzy
o ciekawe pierwszy raz taką widzę:)
Miło mi, że udało mi się pokazać Tobie coś nowego :).
Zawsze chciałam spróbować, jakoś nie wpadłam, żeby zrobić samodzielnie. Zapiszę sobie przepis 🙂
Polecam, ma bardzo ciekawy smak 🙂
Pierwszy raz sprobowalam takie cebuli w Norwegii, bardzo popularna do mies, polecam ! przepis ciekawy, wyprobuje:-)
Gorąco zachęcam 🙂 Ja najbardziej lubię do serów, ale oczywiście można ją wykorzystać do bardzo wielu potraw.
Uwielbiam sery wiec bedzie okazja 🙂 Konfitura zrobiona, super, wyrazny winny smak !
Bardzo jest mi miło, że się udała i co najważniejsze, że smakuje 😉