Pain perdu, to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli.
- 4 kromki czerstwego pieczywa razowego
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 4 łyżki startego drobno sera gruyère
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- 1 łyżka masła
- kilka kropel oliwy
- 4 plastry gruszki
- 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)
- pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)
Z gruszką i konfiturą świetnie się będzie komponować również szynka szwarcwaldzka lub parmeńska.
2 komentarze
Idealna propozycja na godnie otwarcie weekendowego odpoczynku 🙂 Konfitura z cebuli – mmm 🙂
Bardzo się cieszę, że przypadła Tobie do gustu :).