Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli

piątek, 28 marca 2014

Pain perdu, to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli.

Składniki (na 2 porcję):
  • 4 kromki czerstwego pieczywa razowego
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 4 łyżki startego drobno sera gruyère
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • 1 łyżka masła
  • kilka kropel oliwy
  • 4 plastry gruszki
  • 2 łyżki konfitury z czerwonej  cebuli (np. z tego przepisu)
  • pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)

Przygotowanie:

Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony po 2 minuty. Podczas smażenia na osobnej patelni lub grillu elektrycznym przyrumieniamy plastry gruszki. Na usmażone kromki kładziemy gruszkę i po łyżce konfitury. Podajemy natychmiast wraz ze szklanką soku.
Z gruszką i konfiturą świetnie się będzie komponować również szynka szwarcwaldzka lub parmeńska.





Śniadanie TYMBARK
*Wpis bierze udział w akcji "Szklanka soku do śniadania" organizowanej przez markę Tymbark.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Idealna propozycja na godnie otwarcie weekendowego odpoczynku :) Konfitura z cebuli - mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadła Tobie do gustu :).

      Usuń