Pesto z liści rzodkiewki

poniedziałek, 17 marca 2014

Pesto z liści z rzodkiewki, to doskonała wegańska alternatywa dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.

Składniki:
  • 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół)
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Super pomysł, chyba bym na taki nie wpadła.
    Liście z rzodkiewki zawsze je moja świanka morska a tu prosze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie dowierzałem w pierwszej chwili, aż do czasu kiedy po zaleceniach znajomej nie spróbowałem. Liście są świetne również do sałatki ;)

      Usuń