Przekąska z prażonej ciecierzycy

czwartek, 20 marca 2014

Prażona ciecierzyca to wspaniała przekąska, stanowiąca zdrową alternatywę dla popcornu, czy chipsów. Idealna do wykorzystania podczas imprez, a także stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki uprzednio ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki już gotowej)
  • ostra papryka w proszku
  • czosnek w proszku
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • kozieradka
  • pieprz ziołowy
  • sól morska
  • oliwa z oliwek

Składniki polecam dodawać według własnego uznania, tak jak lubicie.

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i osuszyć (tak samo postępować z tą z puszki). Skropić odrobiną oliwy i wymieszać z przyprawami. Ziarna wrzucić do formy do pieczenia i piec przez 30-40 minut w 220°C, aż staną się chrupiące z zewnątrz. Podawać zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Miłego chrupania! :)



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze