Przekąska z prażonej ciecierzycy

czwartek, 20 marca 2014

Prażona ciecierzyca to wspaniała przekąska, stanowiąca zdrową alternatywę dla popcornu, czy chipsów. Jest idealna do wykorzystania podczas imprez, a także stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Wystarczy wymieszać ulubione zioła i przyprawy z odrobiną oliwy lub oleju i upiec, aż stanie się chrupiąca. To proste i pyszne zarazem!


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje


  • 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub uprzednio ugotowanej
  • słodka lub ostra papryka w proszku
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • pieprz ziołowy
  • sól himalajska
  • chlust oliwy z oliwek



*

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (ilość wg uznania) i wlej chlust oliwy z oliwek. Ciecierzycę przełóż do formy lub wrzuć na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 30-40 minut, aż stanie się chrupiąca. 


*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze