Sushi w tempurze

wtorek, 11 marca 2014

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób.
Będziemy potrzebować kilku zwiniętych w nori rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku. W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym.

Składniki na panierkę:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi być bardzo zimna)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody (niekoniecznie)
Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy).

Przygotowanie:

Olej podgrzać do 170°C.
Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać do miski. Można je również zmiksować na bardzo szybkich obrotach. Jednak polecam pierwszy sposób.
Rulony sushi maczać dokładnie w cieście i od razu wrzucać na głęboki olej. Smażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste.
Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić na 1-1,5 cm kawałki.

Domowy sos teriyaki:
  • 100 ml sosu sojowego
  • 80 ml wina mirin (można zastąpić 30 ml octu ryżowego z 50 ml wody)
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • kawałek startego kłącza imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie zagotować. Zmniejszyć płomień celem zredukowania sosu. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty i błyszczący, zdjąć z palnika.

Gotowe maki w tempurze podawać z sosem. Smacznego!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Z sushi radzę sobie całkiem nieźle, ale w tempurze jeszcze nie próbowałam robić. A nie dalej jak wczoraj córka wspominała smak wakacyjnych maki w tempurze z sosem teriyaki. Przy następnej uczcie sushi z pewnością spróbuję. A tak na marginesie fajnie tu u Ciebie. Będę zaglądać! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, bo są przepyszne! I bardzo się cieszę, że znalazłaś tutaj coś dla siebie, bardzo mi z tego powodu miło. Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin :)

      Usuń