Tapas z daktyli, gorgonzoli i serrano

czwartek, 20 marca 2014



Kultura tapas, to jedna z tych rzeczy, za które kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest gwarnie i radośnie. Każdy cieszy się czasem spędzonym w miłym gronie i aprovecha la noche (korzysta z uroków nocy). 
Podczas jednego z takich wieczorów, miałem okazję uczestniczyć w pewnym wydarzeniu organizowanym przez tapas bary w pobliskiej dzielnicy. Było to tour de tapas, czyli po naszemu wycieczka po przekąskach, podczas, której można było chodzić od baru do baru i poznawać lokalne smaki, wydając przy tym niewiele. Niezwykle pysznie wspominam ten wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników.


Co będziemy potrzebować?
  • drylowane daktyle
  • ser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur)
  • jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczku
  • wykałaczki
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)

Przygotowanie:

Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym do 220°C przez 8 minut (po 4 z każdej strony). Jeśli używacie boczku może to zająć dłużej, aż się wytopi cały tłuszcz. Podawać natychmiast, póki ser w środku będzie płynny.





*Na zdjęciach znajduje się szynka parmeńska ze względu na jej większą fotogeniczność.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

1 komentarze

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie "Bitwa o tort"
    http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html

    OdpowiedzUsuń