Wiosenna sałatka z młodych liści szpinaku

piątek, 21 marca 2014

Pyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!

Składniki:
  • kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)
  • 1 grapefruit
  • szklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)
  • pęczek rzodkiewki
  • kilka małych ogórków
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni
  • pół szklanki pesto z liści z rzodkiewki (przepis tutaj)

Przygotowanie:

Szpinak umyć i wrzucić do miski. Grapefruit obrać i porwać na cząstki. Rzodkiewkę i ogórki pokroić na plasterki. Pomidorki poprzekrawać na połówki. Dodać ciecierzycę i podprażone pestki dyni. Sałatkę polać pesto (można je rozrobić z większą ilością oliwy jeśli jest za gęste) i wymieszać. Wcinać, ciesząc się z wiosny :).



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. jaki zamiennik dla pesto można zastosować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecałbym np. klasyczny vinegrette z dodatkiem miodu.

      Usuń
  2. Danie będzie się prezentowało lepiej na talerzu (świeżej) jeśli nie będziesz mieszał salaty z pesto a jedynie polejesz tuż przed samym serwowaniem. Poza tym wiosna na talerzu (szkoda, że nie za oknem ;)) M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, wiem. Po prostu się pospieszyłem i zrobiłem, zanim pomyślałem :P. Ale dziękuję za dobre rady :). Na przyszłość będę bardziej przezorny. Wielka szkoda, ale natura widocznie potrzebuje trochę wody, by móc w pełni rozkwitnąć w stosownym czasie :).

      Usuń