Pyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!
- kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)
- 1 grapefruit
- szklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)
- pęczek rzodkiewki
- kilka małych ogórków
- garść pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni
- pół szklanki pesto z liści z rzodkiewki (przepis tutaj)
4 komentarze
jaki zamiennik dla pesto można zastosować?
Polecałbym np. klasyczny vinegrette z dodatkiem miodu.
Danie będzie się prezentowało lepiej na talerzu (świeżej) jeśli nie będziesz mieszał salaty z pesto a jedynie polejesz tuż przed samym serwowaniem. Poza tym wiosna na talerzu (szkoda, że nie za oknem ;)) M.
Tak, tak, wiem. Po prostu się pospieszyłem i zrobiłem, zanim pomyślałem :P. Ale dziękuję za dobre rady :). Na przyszłość będę bardziej przezorny. Wielka szkoda, ale natura widocznie potrzebuje trochę wody, by móc w pełni rozkwitnąć w stosownym czasie :).