Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu

sobota, 29 marca 2014

Danie to łączy w sobie składniki znane z różnych kuchni z basenu Morza Śródziemnego. Jest ono proste w samej konwencji, pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego (Бяло сирене) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!

Zapiekanka:
  • 500g makaronu farfalle marki om nom nom*
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 brokuł
  • 3 czerwone cebule
  • 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
  • 200 g mini marchewek
  • 200 g czarnych oliwek bez pestki
  • 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych
  • 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany



Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić do dużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.




Sos paprykowy:
  • 3 czerwone papryki
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.

Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!


Fusion  w kolorach #omnomnom

* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom.

Akcja wegetariańska zapiekanka


** Wpis bierze udział w Akcji Wege Zapiekanki.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. wszystkie użyte w tej zapiekance warzywa są mi bardzo bliskie. no i ten sos! to musiało smakować genialnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że smakowało :). A wybrane warzywa to również i moje ulubione.

      Usuń