Grillowany łosoś w sosie teriyaki w towarzystwie buraczków na rukoli

wtorek, 1 kwietnia 2014


Sos teriyaki i łosoś to idealne połączenie smaków. Grillowanie tej ryby w słodko-słonym sosie daje wspaniałe rezultaty. Towarzystwo buraczków na rukoli, ulubionego pleśniowego sera (tym razem w tej roli camambert) i prosty vinaigrette musztardowy cudownie dopełniają tę kompozycję. Danie szybkie, proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

Przygotowanie:

Rybę umyć, posolić, skropić cytryną, a na końcu wmasować w nią sos teriyaki. Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 2-3 minuty z każdej strony).


Sałatka z buraczków na rukoli:
  • 2 średniej wielkości buraki (gotowane lub pieczone)
  • 2 garści rukoli
  • kilka plasterków camemberta lub innego sera pleśniowego
  • łyżeczka ziaren czarnego sezamu

Vinaigrette musztardowy:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • starty drobno ząbek czosnku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlewając oliwę ucierać aż sos nabierze gęstej konsystencji i stanie się jednolity.
Na rukoli układać pokrojone w cienkie plasterki buraczki naprzemiennie z plastrami sera. Polać vinaigrettem i posypać ziarnami sezamu. Podawać razem z grillowanym łososiem. Smacznego!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Znakomity wygląd na zdjęciach - aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo że po śniadaniu i brzuszek nakarmiony, to z chęcią przyjęłabym Twojego łososia z tymi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń