Leche frita (smażone mleko)

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Leche frita, czyli po polsku smażone mleko, to klasyczny deser hiszpański jadany w szczególności w Wielki Tydzień. Sam przysmak pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León), jednak obecnie jest popularny w całej Hiszpanii. Deser szczególnie uwielbiany przez dzieci. Jest niczym smażony budyń obtoczony w cukrze. Zazwyczaj kupuje się go na ulicy i jada rękoma, oblizując przy tym palce - bardzo popularny widok przed Wielkanocą :).

Składniki (na 12 kawałków):
  • 0,5 l pełnotłustego mleka
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 80 g mąki kukurydzianej (lub skrobi, którą polecam, wtedy są bardziej zwarte i zachowują kaształt; z powodzeniem można użyć ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
  • 2 jajka, roztrzepane
  • mąka pszenna
  • masło do wysmarowania formy
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu

Przygotowanie:

Mleko, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą i cynamon ubić trzepaczką aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Wlać do rondla i gotować na małym gazie, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). W pewnym momencie masa zacznie gęstnieć i przypominać gęsty budyń, wtedy należy zdjąć ją z ognia i nieco przestudzić.
Masę należy wylać do prostokątnej formy (20 cm x 35 cm), wysmarowanej uprzednio masłem. Wyrównać szpatułką, przykryć folią spożywczą i ostawić na minimum 2h do lodówki aż stanie się bardzo gęsta (u mnie zajęło to 4h, a i tak ciężko było ją smażyć, więc włożyłem na krótką chwilę do zamrażarki, co bardzo pomogło).
Zwartą masę pokroić na kwadraty. Każdy kawałek obsypywać najpierw mąką, a później maczać w jajku. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie do złotego koloru. Następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po odsączeniu obsypać cynamonowym cukrem (koniecznie, gdy kwadraty są jeszcze ciepłe).
Podawać same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!


Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.


* Przepis na Leche frita pochodzi ze strony Peque Recetas.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

3 komentarze

  1. a to dopiero ciekawostka. brzmi smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z tych przepisów, które "chodzą" za mną już od paru lat i coś zabrać się za nie nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było podobnie, ale po spróbowaniu go w Hiszpanii chciałem koniecznie odtworzyć ten smak.

      Usuń