Po ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne – w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie z dominacją kwaśnego. Więcej wiedzieć nie trzeba, są po prostu pyszne!
Składniki na muszelki makaronikowe (na około 25 sztuk po złożeniu):
- 60 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)
- 110 g cukru pudru
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g mielonych migdałów
- żółty barwnik w proszku lub paście
Lemon curd:
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 120 g cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn (ja nie dodałem tym razem)
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
4 komentarze
Wyglądają ślicznie, jak takie malutkie słoneczka 🙂
Miło to słyszeć! Starałem się 🙂
Sam mielisz migdały? Czy kupujesz już gotowe zmielone? M.
Tym razem z czystego lenistwa użyłem mielonych, co znacznie przyspieszyło ich przygotowywanie. Z powodzeniem można jednak użyć migdałów w całości (co również często robię), obrać je i zmielić (najlepiej razem z cukrem pudrem) w malakserze, a następnie przesiać, gdyż większe kawałki mogą spowodować, że makaroniki wyjdą nam niekształtne.