SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 35 g cukru pudru
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- szczypta soli morskiej
Krem daktylowy:
- 200 g suszonych daktyli
- 1 jabłko
- sok z połówki cytryny
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka kakao
Dekoracja:
- ulubione suszone owoce i orzechy (u mnie migdały i wiórki kokosowe).
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Posiekaj masło i zetrzyj na tartce żółtka.
- Wszystko połącz z mąką i zagnieć ciasto. Początkowo będzie ono bardzo sypkie niczym kruszonka, ale po kilku minutach powinno łączyć się w jednolitą całość. Gotowe ciasto odstawa na 30 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto podziel na dwie porcje: mniejszą (1/3) oraz większą (2/3).
- Większą porcję rozwałkowuj bezpośrednio na papierze do pieczenia i uformuj z niej kwadratowy lub prostokątny spód (u mnie o wymiarach 20x30 cm, ale ciasta spokojnie wystarczy na większy).
- Ciasto delikatnie przełóż na blaszkę i przygotuj dekorację. Boki mazurka można wycisnąć za pomocą metalowej szprycy, uformować z nich dekoracje lub zrobić po prostu rant.
- Mazurka włóż jeszcze na kwadrans do lodówki. Kolejno ponakłuwaj je widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz 20-25 minut. Gotowy spód odstaw do wystudzenia.
Krem daktylowy
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka razem z daktylami. Wlej wodę oraz sok z cytryny.
- Całość gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut do momentu uzyskania owocowej pulpy. Następnie zmiksuj ją blenderem na gładką masę. Dodaj kakao i zmiksuj ponownie.
- Jeszcze ciepły (lecz nie gorący) krem wylej na kruchy spód i wyrównaj szpatułką.
- Mazurka ozdób orzechami i suszonymi owocami według własnych upodobań.
2 komentarze
Piękny mazurek,ciasto profesjonalne bo, nie każdy sięga po wiedze ze Staropolskich zapisków i nie każdy wie że, na mazurek ciasto przygotowuje się właśnie z żołtek gotowanych, super! Pozdrawiam
Dziękuję za takie słowa uznania, bo jakoś ten mazurek niedoceniany dotychczas był 😉
Jeszcze bardziej mi miło, że zwróciłaś uwagę na tradycyjny sposób przygotowania ciasta, który znany jest niewielu, a to wielka szkoda… Również pozdrawiam 🙂