Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara

czwartek, 10 kwietnia 2014


Przechadzając się dziś po wrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać te w zalewie.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 3 karczochy
  • 16-18 makaronowych muszelek typu conchiglioni
  • 50 g masła
  • 50 g mascarpone
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • ser pecorino (można użyć również parmezanu, czy grana padano)
  • garść pomidorków koktajlowych



Przygotowanie:

Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe wnętrze i odkroić większość łodygi. Przygotować miskę z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Następnie w rękawiczkach (barwią ręce na brązowo) przystąpić do obierania. Karczocha należy przekroić na 2/3 wysokości, odkroić zieloną pozostałość po liściach i łodydze, a następnie przekroić na pół. Z połówki należy wyciąć kolczaste wnętrze zwane bródką. Jeśli nie opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę, gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu.

Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut).

Gdy korzystamy z karczochów ze słoika, powyższe pierwsze etapy pomijamy i kroimy je tylko na mniejsze cząstki.

Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.

Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.




Składniki na sos marinara:
  • 500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g anchois
  • 20 g kaparów
  • oliwa z oliwek
  • oregano suszone
  • bazylia suszona oraz świeża do posypania
  • pieprz
  • sól

Czosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.


Przygotowanie:

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią i cieszymy się pysznym daniem :).


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. matko, jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że rzeczywiście jest :D Gorąco polecam!

      Usuń