Pestiños

wtorek, 15 kwietnia 2014

Pestiño, to przysmak rodem z Andaluzji. Charakterystyczny zarówno dla obchodów Wielkiego Tygodnia jak i dla Bożego Narodzenia, jednakże w większości miast regionu można je spotkać przez okrągły rok. Pestiños przypominają nieco nasze rodzime faworki, jednakże posiadają wyraźny smak cytryny i cynamonu, zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza się je w cukrze lub miodzie. Polecam wykonać nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są na prawdę pyszne!

Składniki:
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z cytryny (w kawałku)
  • 1 łyżeczka soli
  • 750 g mąki pszennej

Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym)
  • drobny cukier, wymieszany z cynamonem do obtoczenia

Przygotowanie:

W rondlu umieścić olej, cynamon oraz odkrojoną (dookoła) skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu do momentu kiedy cytryna zacznie się przypiekać (uważać by nie spalić oliwy!). Wyłączyć natychmiast ogień, a rondel odstawić do wystudzenia. Gdy oliwa osiągnie temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon.
Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.
Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli macie problem z prawidłowym formowaniem ciasta.
Gotowe paluszki smażyć na rozgrzanej oliwie, tak, aby w całości były zanurzone. Gdy staną się złociste, wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obsypać cynamonowym cukrem, a następnie można się już nimi zajadać :).


Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.

* Oryginalny hiszpański przepis pochodzi ze strony Peque Recetas.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Nie spotkałam się z tymi ciasteczkami wcześniej, wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego gorąco polecam wypróbować; są pyszne.

      Usuń