Uwielbiam wszelkie quiche i tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej i grillowanej gruszki świetnie wplata się między oba składniki, dzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha!
- 2 korzenie fenkułu
- 200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby)
- 1 gruszka
- łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Na kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli morskiej
Do zalania:
- 4 jajka
- 80 ml kwaśnej śmietany
- garść koperku
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
2 komentarze
cudowne połączenie. i jeszcze rukola do tego. pycha!
Cieszę się, że trafiło w Twoje gusta 🙂