Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka

środa, 9 kwietnia 2014

Prosta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.

Składniki:
  • 150 g roszponki
  • 1 fenkuł
  • 1,5 pomarańczy
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • biały pieprz
  • ocet jabłkowy
  • olej arachidowy bądź sezamowy



Przygotowanie:

Fenkuł obrać, przekroić na pół i wykroić głąb. Pokroić na cieniutkie plasterki. Jabłko (ze skórką) pokroić na ćwiartki, a następnie na małe kawałki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić na kawałki. Wszystko umieścić w jednej misie. Dodać rodzynki i posiekane orzechy (można je również wcześniej podpiec). Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do miski. Doprawić pieprzem i odrobiną octu. Odstawić na 30 minut, aż wszystko się zmaceruje. Następnie wrzucić roszponkę, polać olejem i dokładnie wymieszać. Gotowe!
Do sałatki świetnie pasuje również seler naciowy.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. nietypowe u Ciebie te sałatki, ale coś czuję, że pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ przy nich najbardziej lubię eksperymentować :). Polecam wypróbować :).

      Usuń
  2. Próbowałeś filetować pomarańczę w drugą stronę? Obierasz całą. Stawiasz na desce a następnie ostrym cienkim nożem nacinasz wgłąb wzdłuż białych błonek (po obu stronach każdej). Dzięki temu uzyskujesz piękne, równe, obrane cząstki pomarańczy bez tej białej, gorzkiej części. Z reszty (trochę miąższu bo wiadomo nie wykroisz 100%) można zrobić np. smoothie pomarańczowe.

    Uwielbiam taką sałatkę. Tylko w dom robię z ziarnami granatu zamiast jabłkiem. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, świetna rada! Nigdy nie obierałem pomarańczy w ten sposób, muszę wypróbować. Pięknie dziękuję! :)

      O tak, z granatem też musi być pyszna!

      Usuń