Sernik krakowski

sobota, 19 kwietnia 2014

Oprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową.


Masa serowa:
  • 2 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 12 jajek
  • 250 g masła, rozpuszczonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g rodzynek, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie lub rumie
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu
  • szczypta soli
  • 100 g włoskich orzechów (opcjonalnie)

Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem do białości. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, nadal miksując. Wlać masło. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką masę. Do masy serowej dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką.

Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć.


Lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru

Wszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze