Sticky buns z bananem i masłem orzechowym

niedziela, 6 kwietnia 2014

Pyszne zakręcone bułeczki z karmelową glazurą zyskały tak ogromną popularność, że mógłbym je piec codziennie, a i tak znalazłoby się równie duże grono chętnych. Tym razem postanowiłem urozmaicić nieco poprzedni przepis na cynamonowe ślimaczki z jabłkami (dla chętnych przepis tutaj) i przygotować je z bananem, masłem orzechowym i dużą ilością mieszanki różnych orzechów. Wyszły doskonale, połączenie słonawego masła ze słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D.

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą)
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2/3 łyżeczki soli

Przygotować zaczyn z letniego mleka, drożdży i cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać i połączyć z solą. Masło rozpuścić. Do mąki wlać zaczyn i masło, wrzucić żółtka i wyrobić porządnie ciasto aż stanie się elastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu.


Składniki na glazurę karmelowo-fistaszkową:
  • 60 g masła (plus dodatkowo do wysmarowania formy)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml mleka
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów

Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę.



Nadzienie:
  • 3-4 banany
  • 200 g mieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca)
  • 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez)

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na glazurze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.

Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut aż się ładnie zarumienią. Wyjąć formę na blat i odstawić na 5 minut, a następnie brzegi poluzować nożem i zdecydowanym ruchem ją obrócić. Ślimaczki porozdzielać i zajadać się na miejscu :).


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Idealne na sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho i na pewno pyszne, szczególnie ze względu na masło orzechami ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I tak, masło to zdecydowanie najlepszy jego element :D

      Usuń