Torrijas de leche

środa, 16 kwietnia 2014


Torrijas, to danie typowo wywodzące się z tradycji Wielkiego Postu, gdy jedzenie mięsa było zakazane i potrzebowano wysokokalorycznych śniadań, a także z czasów, gdy w Hiszpanii nie wyrzucano chleba. Przysmak w samej konwencji przypomina francuskie tosty. Również przygotowuje się go z czerstwego pieczywa i smaży na patelni po uprzednim zanurzeniu w jajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest to, by chleb został wpierw porządnie namoczony w mleku aromatyzowanym cynamonem, a często także cytryną czy pomarańczą. Częstymi dodatkami bywają również białe wino i goździki. Po upieczeniu, chleb obtacza się w cukrze lub polewa miodem. Obecnie torrijas spożywane są podczas Wielkiego Tygodnia i stanowią podstawę wielkanocnego śniadania. 

Składniki (na 8-10 kromek):
  • czerstwy chleb (barra de pan de torrijas), w Polsce warto użyć długiej bułki, np. weki
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek do smażenia (można zastąpić olejem słonecznikowym)
  • miód do polania lub cukier z cynamonem do posypania

Przygotowanie:

Zagotować mleko z cynamonem i skórką pomarańczy. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Chleb lub bułkę pokroić na 1 cm kromki. Zalać mlekiem i odstawić, aż pieczywo wchłonie płyn. Każdą kromkę obtaczać w jajku, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierze i jeszcze ciepłe posypywać cukrem lub miodem. Podawać od razu, choć równie dobrze smakują na zimno.



Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

3 komentarze

  1. A jak skręciłeś człowieku te świńskie ogonki że niby udające pachnącą skórkę z pomarańczy:D

    OdpowiedzUsuń