Tort porzeczkowy

czwartek, 3 kwietnia 2014

Wyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). 
Skorzystałem z przepisu na Porzeczkowiec, pochodzącego z Moich Wypieków i nieco go zmodyfikowałem, celem wykonania tortu, ale równie dobrze można go upiec w dużej prostokątnej blasze.

 Składniki na kakaowe blaty:
  • 3/4 kostki margaryny (18-20 dag)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru typu kryształ
  • 5 łyżek kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę, wodę, cukier kryształ i kakao wrzucić do rondelka i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać drobny cukier, dalej miksując. Do ubitej piany z cukrem dodawać kolejno żółtka i ubijać. Wlać schłodzoną mieszankę kakaową do jajek i powoli mieszać łyżką aż do całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Składniki na krem maślany:
  • 200 g niesolonego masła
  • 600 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem do białości, dodawać (po łyżce) serek, nadal ubijając. Połączyć z cukrem pudrem. Odstawić na chwilę do lodówki by nieco stężał.


Bita śmietana:
  • 500 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Zimną kremówkę ubić, aż stanie się puszysta. Dodać cukier puder. Wymieszać.


Do nasączenia:
  • 100 ml likieru z czarnej porzeczki
  • 50 ml naparu z czarnej herbaty

Przygotować poncz z likieru i herbaty.


Ponadto:
  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki
  • czekolada do dekoracji
  • 30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladą

Przygotowanie:

Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć połową ponczu. Następnie rozprowadzić po całości połowę konfitury. Nałożyć całość kremu maślanego i dokładnie wyrównać. Położyć drugi blat. Nasączyć pozostałością ponczu. Posmarować konfiturą. Wierzch oraz boki posmarować bitą śmietaną i posypać zmielonymi ciasteczkami. Ozdobić bitą śmietaną i czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze