Burak to warzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, pełnym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego.
SKŁADNIKI
- 6 średniej wielkości buraków
- 1 korzeń pietruszki
- ½ selera
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- sól morska
- 500-750 ml bulionu z warzyw
- 300 ml mleka kokosowego
- płatki migdałów lub natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obierz, umyj, a następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjmij wszystkie warzywa oprócz buraków, które należy piec jeszcze przez kolejne 30-40 minut, aż staną się miękkie.
- Po upieczeniu wystudź, obierz z folii i pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej 500 ml gorącego bulionu oraz prawie całość mleka kokosowego. Posiekaj czosnek oraz papryczkę i dodaj do reszty składników.
- Następnie zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. Jeśli okaże się, że zupa jest zbyt gęsta dolej bulionu. Dopraw solą.
- Podawaj z odrobiną mleka kokosowego na wierzchu i posiekaną natką pietruszki lub migdałami.
4 komentarze
Mmm, wygląda pysznie. Uwielbiam kremy. 🙂
Dziękuję! Ja również 🙂
Zrobiłam! Wyszło obłędnie, dałam jednak pół papryczki 😉
Mega się cieszę! ❤️ A papryczki trzeba dozować samemu, ja daję 2 i jeszcze dosypuję sobie do talerza płatki chili ?