„Chińczyk”

piątek, 9 maja 2014

Chińczyk” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat kuchni chińskiej i powstała dzięki kulinarnym inspiracjom pochodzącym z londyńskiego China Town. Łączy w pewien sposób smaki dalekiego wschodu i dostosowuje je do polskich kubków smakowych. Potrawa ta jest prosta, lecz wymaga spędzenia sporej ilości czasu w kuchni ze względu na ilość składników do krojenia. Przepis był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!

Składniki (na 6 porcji):
  • 400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego
  • 300 ml sosu sojowego (przynajmniej)
  • 100 g masła
  • 50 g suszonych grzybów mun lub shitake
  • 4 filety z kurczaka 
  • 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
  • 6 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 1 brokuł
  • szczypiorek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól




Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie pokroić na średniej wielkości kostkę. Zalać dużą ilością sosu sojowego. Odstawić na minimum godzinę, a następnie usmażyć na złoto w woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstawić do salaterki.

Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić.

Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić na 2 lub nawet 3 partie i kolejno smażyć na patelni z rozgrzanym masłem, podlewając pod koniec sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru. 

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obrać i umyć. Wszystko pokroić w julienne (równej wielkości paski). W woku z rozgrzaną oliwą wrzucać kolejno składniki (co ok. 5 minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.

Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlać trochę wody, a wszystkie składniki zgarnąć na ścianki, tworząc w ten sposób przestrzeń z sosem na środku. Wlać rozrobioną mąkę i szybko zamieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać z całą zawartością woka.

Na całym talerzu równomiernie rozprowadzić makaron, a na środek wyłożyć trochę warzyw z kurczakiem. Ozdobić różyczkami brokuła i posypać posiekanym szczypiorkiem. Jeść najlepiej pałeczkami :). Smacznego!


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze