Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina

niedziela, 25 maja 2014

Pyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.


Biszkopt:

Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm.


Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć z musem. Mus wstawić do lodówki i schłodzić aż zacznie tężeć. Następnie wylać go na biszkopt i odstawić na 1h do lodówki.



Krem bawarski (z tego przepisu):
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki 36%

Żółtka ubić z cukrem trzepaczką. Mleko zagotować z laską wanilii (wanilię należy uprzednio przeciąć na pół i wybrać ziarenka, które również dodajemy). Następnie do żółtek wlewamy powoli mleko, cały czas szybko mieszając. Należy uważać, by masa się nie zważyła. Odlać pół szklanki masy mleczno-jajecznej, którą należy połączyć z żelatyną. Resztę przelać do metalowej miski lub rondelka i wstawić do kąpieli wodnej. Mieszając masę, należy wlewać powoli żelatynę. Gotować przez około 8 minut, cały czas mieszając. Następnie masę szybko schłodzić w misce z wodą i lodem. Mieszać co jakiś czas by nie utworzył się kożuch. Po schłodzeniu wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski przelać na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h.



Galaretka z białego wina:
  • 500 ml słodkiego białego wina (np. muscatu)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier (opcjonalnie)
  • dodatkowo plasterki truskawek do dekoracji

Odlać 100 ml białego wina i zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę i cukier. Połączyć z resztą wina i wylać na stężały krem bawarski. Ozdobić plasterkami truskawek. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. 

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. A masz jakiś przepis na fajny sprawdzony krem do tortu, ale bez surowych jajek? Te 30 stopni za oknem i surowe żółtka mnie nie przekonują. Pozdrawiam! M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym kremie żółtek bym się nie obawiał; zalewa się je gorącym mlekiem, a następnie gotuje w kąpieli wodnej, więc według mnie jest to bezpieczne. Jeżeli jednak się obawiasz to w tym cieście proponuję zastąpić krem bawarski tradycyjną panna cottą, smakowo jest bardzo podobna, tylko nie jest taka puszysta. Zaś jeśli chodzi o inne kremy to moje ulubione to: krem z mascarpone i kremówki (taki jak w przepisie na tort tiramisu: http://www.food2.pl/2014/02/tort-tiramisu.html), czy krem maślany z serkiem Philadelphia (z przepisu na tort porzeczkowy: http://www.food2.pl/2014/04/tort-porzeczkowy.html). Krem z kremówką można zrobić, dodając łyżkę żelatyny, wtedy będzie sztywny. Fajne są też kremy zrobione z musu owocowego i kremówki lub mascarpone z dodatkiem żelatyny. Na 1 kg owoców daję 500 ml ubitej kremówki i mieszam z 3-4 łyżkami żelatyny.

      Usuń
    2. Dziękuję! Ten krem z owocami to faktycznie super pomysł! Wykorzystam na truskawkach. Dziękuje! M.

      Usuń
  3. Zupełnie wyjątkowe ciasto,musiało smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak, wszyscy szybko zjedli, więc chyba smakowało :D

      Usuń