Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado (wegańska nutella)

poniedziałek, 12 maja 2014


Dziś prezentuję Wam efekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :). Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. 


Składniki:
  • 200 g daktyli (bez pestek)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g orzechów laskowych
  • 30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
  • 2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakości
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć lub zetrzeć na proszek. Awokado obrać i wybrać miąższ. Wszystkie składniki włożyć do misy i dokładnie zmiksować na gładko blenderem. Krem przełożyć do miseczki/słoiczka i przechowywać w lodówce.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze