Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili

czwartek, 29 maja 2014

Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie!


Będziemy potrzebować (na 4 porcje):
  • 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk

Najsmaczniejsze będą krewetki świeże, niemrożone, o szarej barwie i błyszczących pancerzykach. Krewetki można przyrządzać w całości, tak smakują najlepiej. Jeżeli jednak stawiamy na wygodę jedzenia warto je obrać i oczyścić. Każdą krewetkę dokładnie umyć, odciąć głowy i obrać delikatnie z pancerzy. Następnie delikatnie naciąć każdego skorupiaka na środku grzbietu i oczyścić z jelita. Tak samo postąpić z żyłą po stronie brzusznej. Oporządzone krewetki przepłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę.


Marynata:
  • 1 papryczka chili
  • 1 dymka, posiekana
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 starte ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta soli

Papryczkę oczyścić z gniazda nasiennego i połączyć z resztą składników. Marynatą zalać krewetki i odstawić na 30 minut do godziny. W tym czasie można przygotować sos.


Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka posiekanej pietruszki

Masło sklarować na patelni, a następnie ułożyć nań wszystkie krewetki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią i staną się chrupiące z zewnątrz. Posypać pietruszką i podawać ze słodkim sosem chili.


Słodki sos chili:
  • 200 ml wody
  • 50 ml octu ryżowego
  • 125 g cukru
  • 2 duże papryczki chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstawić do wystudzenia. Najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Sos chili świetnie smakuje również z ryżem.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

1 komentarze