Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto

wtorek, 27 maja 2014

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone.


Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy o 24 cm):
  • 500 g dobrej mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant (1 saszetka)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250-300 ml wody

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Następnie zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne. Uformować kulę i wstawić do miski. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2h. Następnie podzielić na 6-8 porcji.



Dodatki:
  • pęczek białych szparagów
  • pęczek zielonych szparagów
  • 250 g mascarpone
  • 4 szalotki
  • 150 g prosciutto
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • rozmaryn (suszony)
  • świeżo mielony biały pieprz
  • gałka muszkatołowa 

Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki.

Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką sosu z mascarpone, zostawiając czyste brzegi dookoła. Następnie porozrzucać po pizzy kolejno szalotkę, prosciutto, szparagi i posypać rozmarynem. Składników nie powinno być za dużo, by pizza pod ich ciężarem nie łamała się. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280°C na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 5-8 minut, aż spód ładnie się zarumieni, a brzegi pozostając białe, staną się chrupiące i lekko uniesione. Pizzę należy podawać prosto z pieca, od razu po upieczeniu. Smacznego!


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze