Sałatka ze szpinaku, mandarynek i truskawek z dressingiem tahini

czwartek, 8 maja 2014

Na straganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis Marty na Jadłonomii. Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. 


Składniki (na 2 porcje):

  • 4 garści młodych liści szpinaku
  • puszka mandarynek w syropie
  • kilka truskawek
  • garść orzechów nerkowca
  • 1/2 puszki ciecierzycy

Szpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing.


Dressing z tahini:
  • 3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu)*
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandarynek
  • sól morska
  • biały pieprz

Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy nim sałatkę.



* Domową pastę tahini przyrządza się podprażając sezam na suchej patelni, a następnie blendując go na gładką pastę. Można się wspomóc dodatkiem oliwy.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. świetny pomysł na sałatkę - nie wpadłabym na to by połączyć jeszcze smak z czosnkiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był właśnie eksperyment, lecz bardzo udany - sezam i czosnek wszystko ze sobą świetnie scala :)

      Usuń
  2. ale pyszności, mniam :)
    wszystkie składniki ktore lubię.

    OdpowiedzUsuń