Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą

wtorek, 13 maja 2014

Zrobiony wczoraj krem, zainspirował mnie do wykorzystania go w jaglanym wypieku. To mój pierwszy eksperyment z wykorzystaniem kaszy jaglanej zamiast mąki i wprawdzie można by to i owo poprawić, jednak jestem całkiem z niego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila, tarta gotowa :).


Składniki:
  • 250 g mąki z kaszy jaglanej*
  • 2-3 łyżki melasy z karobu
  • 50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli morskiej
  • krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ("wegańska nutella" z tego przepisu)
  • jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypania

Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180oC przez 30-40 minut. W czasie pieczenia spryskiwałem je wodą co 5 minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda. Po upieczeniu ostudzić i wyłożyć nań krem. Ozdobić jagodami goi, orzechami laskowymi i kawałkami kokosa. Smacznego!



* Jeśli kaszę mielimy sami, to koniecznie ją przesiać! Ja tego nie zrobiłem, przez co zdarzały się twarde ziarenka.

PS. Jeśli macie pomysł jak uzyskać bardziej elastyczne ciasto z kaszy jaglanej (pozwalające się formować), to z chęcią wysłucham Waszych uwag :).

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Oj z jagodami goi w takiej ilości to bym uważała. Nie należy ich spożywać za dużo, bo mogą doprowadzić do dość nieprzyjemnych i groźnych konsekwencji zdrowotnych. Na każdym opakowaniu powinno być napisane ile można ich zjeść dziennie. I należy tego przestrzegać. Zwłaszcza jeśli tak jak u mnie na jednym kawałku ciasta by sie nie skończyło ;) M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, nie należy z nimi przesadzać. Podobnie jak z wieloma innymi produktami; zdrowy rozsądek przede wszystkim ;). Ja po jednym kawałku miałem już dosyć, ale niektórzy, to rzeczywiście całą najchętniej by wsunęli :D.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak :) To taka słodycz, której można sobie nieżałować :D

      Usuń
  3. przejrzałam wiele Twoich przepisów (wybierałam je losowo) i chcę Ci powiedzieć jedno: masz bardzo fajnego bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, czuję się zaszczycony i niesamowicie się cieszę, że znalazłaś tu coś dla siebie :)

      Usuń