Ponieważ w lodówce pozostał jeszcze spory zapas konfitury z czerwonej cebuli, postanowiłem poszukać pomysłów na jej wykorzystanie. Jednym z nich są ekspresowe w przygotowaniu tarteletki z ciasta francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert, danish blue oraz feta), świetnie komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam, ale jeśli zależy Wam na szybkości, to francuskie z powodzeniem spełni tę rolę. Jeśli nie macie akurat konfitury, to wystarczy skarmelizować 3-4 cebule na patelni z cukrem i odrobiną masła. Do wykorzystania różnych serów do karmelizowanej cebuli zainspirowała mnie Bea.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)
- 50 g cheddara, startego
- 50 g camemberta, pokrojonego na kawałki
- 50 g danish blue, pokrojonego na kawałki
- 50 g greckiej fety, pokruszonej
- łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
2 komentarze
Apetycznie wyglądają 🙂 super zdjęcia 🙂
Dziękuję, choć to były dopiero trudne początki z fotografowaniem jedzenia 😀