Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami

niedziela, 4 maja 2014

Czasem się tak zdarza, że nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Jednocześnie dręczą nas wyrzuty sumienia o spożytych pustych kaloriach. Co wtedy zrobić? Nie odmawiać sobie, lecz spróbować znaleźć alternatywę, którą mogą być przedstawione przeze mnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii; tym razem użyłem moich ulubionych - daktyli, żurawiny i pistacji. Jednak nawet z samymi rodzynkami są bardzo smaczne. Co więcej, ciastka są bardzo syte. Wystarczą tylko dwa i już mamy energię na cały poranek. Gorąco polecam wypróbować. Nie pożałujecie! :)

Składniki (na około 30-40 ciastek):

  • 3 szklanki płatków owsianych (przy diecie bezglutenowej pamiętaj aby wybrać te, które nie są zanieczyszczone glutenem)
  • 1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej*
  • 1/2 szklanki mąki z nasion słonecznika*
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego
  • 2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu
  • 1 szklanka gęstego mleka ryżowego** lub mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 2 garści pistacji, posiekanych
  • 2 garści daktyli, pokrojonych na kawałki 


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180°C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.




* Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku do kawy lub przystosowanym do tego celu robocie kuchennym.

** Mleko ryżowe przyrządzam z rozgotowanego ryżu zmiksowanego na gładko z wodą, a następnie przecedzonego przez gazę lub gęste sito. Z 1 szklanki suchego ryżu uzyskuję około 1.5 l gęstego (jak tradycyjne mleko skondensowane lub kokosowe) napoju. Jeśli korzystamy z kupnego (rzadszego) mleka ryżowego, to wlejmy go trochę mniej.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. cudowne ciasteczka i osobiście uwielbiam wypieki wegańskie, ale uważaj tylko na miód - niestety weganie jedzą tylko sztuczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci podpasowały i dziękuję za zwrócenie mojej uwagi, bo rzeczywiście o miodzie nie pomyślałem.

      Usuń
  2. fantastyczny pomysł na ciasteczka! wyobrażam sobie ich chrupkość, zarazem lepkość i słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka owsiane z bakaliami, to zdecydowanie mój faworyt wśród słodkości. Na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Są świetne i pełne zdrowia :)

      Usuń