Chłodnik z awokado i ogórka z mleczną pianką

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Chłodnik z awokado i ogórka sprawdzi się idealnie na gorące dni. Ma przyjemny orzeźwiający smak i jest bardzo pożywny. Serwujemy go z lekką jak chmurka mleczną pianką i opcjonalnie z bagietką lub grzanką.


Składniki (na 6 porcji):
  • 2-3 dojrzałe owoce awokado
  • 4  zielone ogórki gruntowe
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • 1 l maślanki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listów świeżej mięty, posiekanej
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku, starte
  • pół papryczki chili, drobno posiekanej

Wydrążyć miąższ z awokado. Dodać oliwę, miętę, imbir, czosnek, szalotki i papryczkę. Zblendować dokładnie, następnie dodać maślanki i wymieszać. Ogórki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć z resztą. Zupę doprawić solą. Przygotować mleczną piankę.



Mleczna pianka:
  • 150 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
  • 2 łyżki listków świeżej mięty

Miętę drobno posiekać, a następnie zmiksować na piankę ze skondensowanym mlekiem. Przed podaniem na każdym talerzu z chłodnikiem położyć łyżkę/dwie mlecznej pianki. Smacznego!


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. W środku zimy zatęskniłam za upałami, których z zasady nie cierpię. A to dlatego, że mogłabym wtedy w pełni docenić ochładzające właściwości tej bardzo interesującej zupy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, ja też czekam na lato by móc wcinać takie zupy na co dzień :)

      Usuń