Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem

czwartek, 19 czerwca 2014

Pogoda nas cały czas rozpieszcza, więc mamy coraz więcej okazji by spędzać czas na zewnątrz i grillować. Dlatego też pragnę Wam dziś przedstawić przepis na pysznego letniego łososia inspirowanego indyjskimi smakami - curry i owocową salsą z mango i truskawek. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki można przygotować zawczasu, a później pozostaje nam tylko zapalić ogień i grillować rybę. Idealne na jeden z tych ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy szkoda czasu na siedzenie w kuchni i można cieszyć się latem.


Będziemy potrzebować (na 4 porcje):
  • 4 kawałki świeżego łososia norweskiego (około 600 g)
  • żółtą pastę curry*
  • sok z połówki cytryny
  • sól morską

Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i skropić odrobiną soku z cytryny. Następnie dokładnie natrzeć pastą curry i odstawić na czas przygotowywania salsy i kuskusu.

*Najlepiej łagodna lub medium, nie wybierajcie najostrzejszej, bo zdominuje smak łososia.


Na owocową salsę:
  • 1 mango, pokrojone w kostkę
  • pół szklanki truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2-3 szalotki, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry, utłuczonych w moździerzu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 limonki

Wszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.


Na miętowy kuskus:
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 garści posiekanej mięty
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić do napęcznienia. Bulionu powinno być tylko nieco więcej niż kuskusu, więc sami zdecydujcie o jego ilości. Ostudzić. Dodać sok z cytryny oraz zioła. Dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.

Zamarynowane kawałki łososia umieścić na nagrzanym grillu (lub patelni grillowej). Następnie grillować w średniej temperaturze przez 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumieni. Podawać na gorąco z wcześniej przygotowaną salsą i kuskusem. Smacznego!



Grilluj z łososiem norweskim!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Cudnie podajesz te dania i połączenia smaków nieziemskie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo miło mi to słyszeć. :)

      Usuń