Lasagne ze szpinakiem i cukinią

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna!


Składniki (na 4 lasagne):
  • 16 płatów makaronu do lasagne
  • 900 g szpinaku (mrożonego w liściach)
  • 2-3 cukinie
  • 250 g mascarpone
  • 75 g gorgonzoli
  • 2 żółtka
  • 4-6 ząbków czosnku, starte
  • 2 szalotki
  • gałka muszkatołowa
  • pół łyżeczki oregano (suszone)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szpinak podusić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy będzie już miękki przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem (3-4 ząbki). W miseczce rozbełtać żółtka z 2 łyżkami mascarpone. Dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia po 3 minutach.

Cukinię pokroić na 3 mm talarki (potrzebujemy co najmniej 48 plasterków). Polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli.

Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał.

Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę mascarpone i gorgonzolę i podgrzewać, mieszając łyżką, aż sos stanie się jednorodny. Można doprawić solą i pieprzem.

Formę na lasagne wysmarować oliwą. Układać kolejno: 1. płat lasagne -> 3 łyżki szpinaku -> 2. płat lasagne -> 6 plastrów cukinii -> 3. płat lasagne -> 3 łyżki szpinaku -> 4. płat lasagne -> sos z mascarpone -> 6 plastrów z cukinii (na wierzch). Piec w 200 st. C przez 20 minut.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Rewelacja! Koniecznie muszę taką zrobić :P Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to słyszeć i polecam wypróbować ;)

      Usuń
  2. Moje smaki :) Zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne, wszyscy w domu zachwalali pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód dla moich oczu, to czytać! Ogromnie się cieszę! ;)

      Usuń