Naleśniki z beszamelem

czwartek, 5 czerwca 2014

Pyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;)


Ciasto naleśnikowe*:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy lub garnka i ubić mikserem. Ciasto po zanurzeniu łyżki powinno z niej spływa, a jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Naleśniki smażymy na suchej teflonowej patelni (w razie potrzeby można ją skropić oliwą).

*Ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię na oko tak, aby uzyskać żądaną konsystencję. Podane ilości są przybliżone. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć.


Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników):
  • 500 g pieczarek
  • 300 g dobrej szynki lub boczku
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 75 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • ok. 300-400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni. Połączyć.

Na osobnej patelni przygotować beszamel. Najpierw na suchej podprażyć mąkę, następnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania jednolitej zasmażki. Teraz należy dolewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Sos powinien być gęsty, jednak w razie potrzeby można dolać więcej mleka.

Beszamel dodać do szynki i pieczarek. Przyprawić gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób, np. w trójkąt. Gotowe naleśniki zapiec przez 10-15 minut w piecu w 180 st. C lub podpiec na patelni z odrobiną masła, tak aby były chrupkie. Można je również przed upieczeniem posypać ulubionym żółtym serem. Smacznego!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze