Pieczone bataty z czarnuszką

wtorek, 17 czerwca 2014

Kto kiedykolwiek próbował pieczonych batatów, ten wie, że smakują obłędnie. To, co powstaje z tego niezwykłego warzywa, przy użyciu tak niewielu składników, jest niesamowite. Słodycz ziemniaków doskonale przełamuje gruboziarnista sól morska, zaś polski akcent w postaci czarnuszki nadaje im delikatnej pikanterii, muskającej lekko nasze kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to biegiem do zieleniaka po słodkie ziemniaki, będzie pysznie!


Składniki (na 2 porcje):
  • 4 średniej wielkości bulwy batatów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gruboziarnista sól morska
  • 1-2 łyżeczki czarnuszki


Przygotowanie:

Bataty obieramy (można je również tylko dokładnie wyszorować) i kroimy według uznania, np. na kształt frytek. Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia. Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i obtaczamy w czarnuszce. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w 220 st. C.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze