Sałatka z selerem naciowym, winogronami, roquefortem, orzechami, suszonymi pomidorami, oliwkami i makaronem

wtorek, 3 czerwca 2014

To jedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować.


Składniki:
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 300 g ciemnych winogron
  • 200 g roqueforta (lub rokpola albo lazura)
  • 200 g czarnych oliwek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
  • 200 g makaronu penne
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Seler naciowy drobno pokroić. Winogrona poprzekrawać na połówki i wybrać pestki. Roquefort pokroić w kostkę. Oliwki poprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć. 

Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

1 komentarze