Spring rolls

czwartek, 12 czerwca 2014

Spring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy zawijał swoje ulubione składniki w papier ryżowy. Zabawa była przednia, bo nigdy nikomu to zawijanie nie wychodziło i z przykrością muszę stwierdzić, że i ja do dzisiaj mam z tym problemy... Zwinięte spring rollsy maczaliśmy w słodkim sosie chili lub sosie krewetkowym na bazie pysznego tajskiego wywaru, którego receptury niestety nie znam. Jednak tym razem chciałem Wam przedstawić wegańską wersję, która mam nadzieję, stanie się inspiracją do własnego komponowania. Jej podstawą będzie makaron, tofu oraz chrupiące warzywa.


Składniki:
  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 100 g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego)
  • 1 kalarepa
  • 1 marchew
  • 1 awokado
  • kostka wędzonego tofu (200 g)
  • 150 g kiełków z fasoli mung
  • garść lubczyku lub pietruszki zielonej

Marynata do tofu:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, otarty
  • kawałeczek drobno posiekanej papryczki chili


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą. Odstawić na 1h, a następnie usmażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu pokroić w paski.
Makaron z fasoli mung zalać wrzątkiem na 5 minut. Następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Awokado, kalarepę i marchew pokroić w bardzo cienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać.
Płat papieru ryżowego namoczyć na chwilę w letniej wodzie, a następnie wyłożyć wszystkie składniki na środek (kolejność dowolna; ja najpierw dałem warzywa i tofu, a na końcu makaron). Zwinąć płat papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami.


Sos limonkowo-sojowy na bazie sake:
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 75 ml sake
  • 1 ząbek czosnku, otarty
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki cukru muscovado

Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować przez 10 minut. Następnie odsączyć przez sitko by pozbyć się kawałków imbiru i czosnku. Zredukować na wolnym ogniu. Ostudzić.



Słodki sos chili:
  • 200 ml wody
  • 50 ml octu ryżowego
  • 125 g cukru
  • 2 duże papryczki chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Ostudzić. Sos najlepszy jest na drugi dzień.




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze