Tort Rafaello

niedziela, 8 czerwca 2014

Doskonały tort kokosowy, przypominający w smaku słynne praliny. Delikatny biszkopt, pyszny krem kokosowy oraz płatki migdałów. Całość wieńczą kuleczki Rafaello. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.


Biszkopt:

Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty.


Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 ml śmietanki kokosowej
  • 500 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 150 g wiórek kokosowych

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Następnie powoli dodawać zimną śmietankę kokosową, dalej ubijając. (Można uzyskać ją po schłodzeniu przez noc puszki z mlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało.




Dodatkowo:
  • 120 ml amaretto lub malibu do nasączenia blatów
  • wiórki kokosowe do posypania
  • płatki migdałów do obłożenia
  • Rafaello do dekoracji (użyłem 12 sztuk)

Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać zaś wiórkami kokosowymi. Na sam koniec ozdobić ciasto kulkami Rafaello i wstawić na całą noc do lodówki.



* Inspiracją był przepis na Moich Wypiekach.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. O to coś dla mnie musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda naprawdę obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Puszysty, piękny i taki niewinny jest Twój tort.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa ;)
      P.S. Swą niewinność traci po pierwszym kęsie :)

      Usuń
  4. Uwielbiam Rafaello i sama bym zjadła chyba z pół takiego tortu nie patrząc na kalorie :) Masz talent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! To chyba najlepsze sklepowe czekoladki :D Bardzo dziękuję ;)

      Usuń