Tort Truskawkowa Delicja

niedziela, 29 czerwca 2014

To jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)


Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy 30 cm):
  • 10 jajek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Podobnie postępujemy z żółtkami, dodając jedno po drugim do ubitej już piany z cukrem. Obie mąki i kakao przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać je do ubitych jajek partiami, powoli mieszając łyżką w jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części.



Krem czekoladowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g mascarpone
  • 200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao
  • 4 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką.


Mus truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru

Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus.


Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji)
  • 200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonych
  • poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)
  • opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki


Przygotowanie:

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem, a następnie wysypać ciasteczkami. Tort ozdobić według uznania,  a następnie schłodzić przez noc w lodówce.


* Inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku.





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Świetny tort i z truskawkami mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort ciekawy, choć nie lubię takich połączeń kolorystycznych :) Ale to nie kolory są najważniejsze, tylko smak! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolory też ważne, ale istotne, że podobał się osobie dla której był pieczony :) A smak jak najbardziej godny polecenia :)

      Usuń
  3. Wow, fantastycznie wygląda <3 Jestem nim oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prześliczny :) i musiał być przesmaczny :)

    OdpowiedzUsuń