W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka

piątek, 27 czerwca 2014

Wczorajszego wieczoru, zrywając w ogródku karminowe maliny, natchnęła mnie myśl do ich wykorzystania w kulinarnym celu. Jako że do mojej lodówki wpłynął” również świeży łosoś, prosto znad norweskich fiordów postanowiłem dokonać ich mariażu. Jak się później okazało, powstał duet znakomity, a tak właściwie to tercet, bo zza kontuaru wychyliły się płaty nori i koniecznie chciały wziąć udział w konsumpcji - i to nie byle jakiej, bo na rozpalonym węglem grillu! Myśląc zaś nad czymś, co by tym namiętnym klimatom nadało odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)

"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem 
Zapodziani po głowy, przez długie godziny 

Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. 

Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem."


B. Leśmian, "W malinowym chruśniaku"


 Rolady z łososia w nori (4 porcje):
  • duży filet łososia norweskiego (600-800 g)
  • 8 płatów alg nori
  • olej sezamowy lub arachidowy
  • sól morska

Filet podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek posolić. Następnie umieścić na macie do zawijania sushi płat nori. Na 1/3 wysokości położyć wzdłuż dwa kawałki łososia. Zawinąć do środka tak jak sushi. Wziąć drugi płat nori i zwilżyć go odrobiną wody. Na 1/3 wysokości położyć przygotowany rulon z łososiem i zawinąć w podobny sposób. Analogicznie postąpić z pozostałymi kawałkami ryby. Otrzymane 4 rulony z łososia posmarować odrobiną oleju. Grillować na średnim ogniu obracając każdy rulon o 60° co 20 sekund. Łączenie powinniśmy je grillować przez 2 minuty, aż glony staną się lekko złote i chrupiące, a ryba na zewnątrz płata nori upieczona. Zdjąć z grilla, a każdy rulon pokroić na 8 kawałków.




Mus malinowy:

  • 1 szklanka malin, plus trochę do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 100 ml białego wina (słodkiego lub półsłodkiego)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli morskiej

Maliny rozgnieść za pomocą tłuczka lub widelca i umieścić w rondlu. Zalać je winem, miodem oraz octem, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia.




Sałatka z ogórka:
  • 3-4 podłużne ogórki
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • kiełki z rzodkiewki/lucerny
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól

Ogórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Zalać nim sałatkę, dodać sezam, wymieszać i odstawić. Po zamarynowaniu ogórków część sosu można odlać, by sałatka nie była wodnista.




Dodatkowo:
  • 4 łyżki mascarpone (jako dodatek)
  • gałązki mięty (do dekoracji)

Podanie:

Na talerz wyłożyć ciepły mus z malin. Położyć nań kawałki łososia w nori. Ozdobić gałązkami mięty. Podawać z łyżką mascarpone oraz z letnią sałatką z ogórka.




* Inspiracją był dla mnie przepis znajdujący się na Kwestii Smaku.

Grilluj z łososiem norweskim!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Ciekawe połączenie smaków, do tej pory udało mi się jedynie połączyć truskawki z mięsem:) Roladki wyglądają świetnie, chętnie bym spróbowała takiego dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, dla mnie również był to mały eksperyment, chociaż samo połączenie ryb i mięs z owocami gości u mnie bardzo często. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. ooomamo! jak to musi być dobre...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna kompozycja, danie świetnie prezentuje się na talerzu.
    Oj zjadłabym..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję, bardzo miło mi to słyszeć. ;)

      Usuń
  4. doskonały przepis! i jeszcz to podanie... wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis i podane jak w najlepszej restauracji ;) Muszę kiedyś podać gościom ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i bardzo polecam, na pewno będą zachwyceni. ;)

      Usuń