Chłodnik litewski na maślance

czwartek, 10 lipca 2014

Nie jest to przepis na tradycyjny chłodnik litewski, a na współczesny, nieco uproszczony, lecz równie pyszny, pięknie różowy, z mnóstwem chrupiących warzyw. U mnie w domu najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka.


Składniki:
  • 1 litr maślanki
  • kilka młodych buraków lub pęczek botwiny
  • 2 ogórki, pokrojone w kawałki
  • 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki
  • 1 pęczek koperku, posiekanego
  • 2-3 ząbki czosnku, starte
  • świeżo mielony pieprz
  • sól


Przygotowanie:

Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić na małe kawałki, np. w paski lub w kostkę. Jeżeli korzystamy z botwiny, to należy ją najpierw posiekać, a buraczki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Ale fantastyczny kolor *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. W taką duchotę jak dzisiaj, chyba nie ma lepszej propozycji na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedyna zupa jaka uznaje w tak gorące dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na chłodniki w pełni ;p a ja je uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, w letnim okresie mógłbym się tylko nimi żywić :)

      Usuń
  5. Już sam kolor kusi! Mogę się wprosić na miseczkę

    OdpowiedzUsuń