Jagodzianki
niedziela, 6 lipca 2014Czy możecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...
Składniki na zaczyn (18 sztuk):
- 100 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Z podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce.
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml ciepłego mleka
- 140 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
Do mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- 500 g jagód
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 łyżek cukru
Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką.
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.
Przygotowanie:
Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią.
14 komentarze
Boskie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńNie dziękuj tylko się podziel ;P
UsuńJak tylko upiekę następną partię, to zapraszam. Te niestety za szybko (ku mojej rozpaczy) się rozeszły :D
Usuńo własnie a ja się zastanawiałam co zrobić z jagodami :)
OdpowiedzUsuńNo to idealnie, przepis jak znalazł ;)
UsuńJagodzianki to absolutny must bake o tej porze roku! :) A Twoje wyglądają cudownie! Z dużą ilością jagód - takie są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)
Jak najbardziej, idealnie to określiłaś :)
UsuńDziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam ;)
bardzo lubię jagodzianki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
Ja też, szkoda tylko, że sezon na jagody już za nami :(
Usuńzrobione tylko ze z jablkami prazonymi bo jagód o tej porze roku nie ma :( wyprobowalam tez pożera na chinke drozdzowa z powidlami. Przepis na te ciasta drożdżowe jest idealny. Jedynie chalka mi nie wyszła :( ciasto wyszło twarde jak kamień i nie wyroslo... jaki typ maki dajesz do chalki?
OdpowiedzUsuńKurczę, nie wiem dlaczego. Ale dostaję różne sprzeczne opinie odnośnie przepisu na chałkę. Będę musiał go powtórzyć i sprawdzić ponownie, bo już dawno nie robiłem, a trochę mnie niepokoi, że niektórym ona nie wychodzi jak należy. Zwykle daję klasyczną pszenną typu 450 lub 500.
UsuńTo poczekam az wyprobujesz ponownie i dasz znac czy wszystko ok z tym przepisem ;) bo inne podane receptury sa genialne. Juz dawno nie znalazlam bloga na ktorym jest tylko na prawde dobrych przepisow z ktorych moze skorzystac w domu amator gotowania/pieczenia i wszystko wychodzi ;)
UsuńJasne, dam wtedy znać. Sądzę, że dość szybko, bo czuję się zaniepokojony i też zależy mi na tym, by przepisy się udawały. ;) I bardzo miło mi to czytać. zrobię wszystko, aby ta chałka nie była plamą na moim honorze! ;)
Usuń