Pavlova z owocami lata

niedziela, 20 lipca 2014

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne owoce, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Niech Was tylko nie przestraszy sama beza; jej wykonanie jest dziecinnie proste!


Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier łyżka po łyżce, nadal ubijając. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Gotową pianę wyłożyć na papier do pieczenia z uprzednio narysowanym okręgiem o średnicy 25-30 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 70-80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. 


Składniki na krem:
  • 400 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 200 g świeżych malin
  • 200 g borówek lub jagód
  • 100 g czerwonych porzeczek
  • garść czereśni

Zimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch wystudzonej bezy, a następnie układać nań owoce. Podawać od razu.


* Sam przepis na bezę zaczerpnąłem z Moich Wypieków.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Piękna! Zazdroszczę ;), bo spróbowałam zrobić bezę tylko raz... Z kiepskim rezultatem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję :) Ja też się zawsze obawiam przy jej pieczeniu, bo mój piekarnik lubi płatać psikusy ale na pewno nie warto się od razu podawać :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię piec Pavlovą - to taki must have u mnie na każdej rodzinnej imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda, pieczenie jej sprawia ogromną radość :)

      Usuń
  3. Jakaż ładna i pękata wyszła, pyszny deser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również przyznaję, że całkiem ładnie jej się upiekło :)

      Usuń
  4. Ta beza nie jest zła, a letnie owoce pasują tu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ale z Twoją i tak nie może się równać ;)

      Usuń
  5. Doskonały tort. Ja też mam chęć zrobienia Pavlovej ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić jak najszybciej, póki jeszcze można dostać ostatnie owoce jagodowe (z nimi smakuje najlepiej) :)

      Usuń