Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca

wtorek, 1 lipca 2014

Rozpływające się w ustach polędwiczki pachnące tymiankiem, wyborny sos kurkowy, maślane czereśnie i delikatne młode marchewki z pieca przyprawione za'atarem. Czy trzeba pisać coś jeszcze, by Was zachęcić do gotowania? Mam nadzieję, że nie, bo jest pysznie! ;)


Składniki (na 4 porcje):
  • 800 g polędwiczek wieprzowych
  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 200 g czereśni
  • 12 młodych marchewek
  • 2 szalotki
  • tymianek (użyłem suszony)
  • za'atar*
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • masło


Sos kurkowy:

Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć je aż odparuje woda. Wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku utłuczoną uprzednio w moździerzu.


Pieczone marchewki:

Marchewki umyć druciakiem (nie obierać) i osuszyć. Posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, posypać za'atarem i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200 st. C, aż staną się miękkie rumiane (u mnie zajęło to 40 minut).




Smażone czereśnie:

Czereśnie umyć i wydrylować. Smażyć na patelni z uprzednio rozgrzanym masłem przez 3-4 minuty.


Polędwiczki:

Polędwiczki oczyścić z błonek i pokroić w poprzek włókien na 4 cm plastry. Każdy plaster ugnieść delikatnie rękoma, aby uzyskać o połowę cieńsze medaliony. Polędwiczki skropić oliwą z oliwek, posypać suto pieprzem i utłuczonym w moździerzu tymiankiem. Mięso smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć je na talerz i obsypać solą. Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego!


* Jeżeli nie macie gotowego za'ataru to przygotujcie go samemu. Potrzebne będą: 4 łyżki tymianku, 2 łyżki prażonego sezamu, 1 łyżka sumaku, 1 łyżeczka soli. Wszystkie składniki należy dokładnie utrzeć w moździerzu.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

1 komentarze

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam :)

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń