Sałatka z bobu, kaszy gryczanej i daktyli

wtorek, 8 lipca 2014

Pomysł na tę fantastyczną sałatkę znalazłem na blogu Whipped Cream. Połączenie bobu, daktyli i kaszy gryczanej totalnie mnie oczarowało. Jednak nie byłbym sobą, gdybym nie przygotował jej po swojemu z kwaśno-słodko-słonym dressingiem i pikantną papryczką chili. Wyszło pysznie. Genialna, bardzo syta i orzeźwiająca sałatka. Gorąco polecam!


Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g bobu
  • 1 saszetka prażonej kaszy gryczanej
  • 100 g drylowanych daktyli
  • 50 g pestek dyni, podprażonych na patelni
  • sok z 1 limonki
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól

Przygotowanie:

Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią już zajadać. :)

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze